Acetat: Vad är acetat?

Acetat är en allmän term som definierar plastfilm som framställs av cellulosa. Materialet är allergivänligt då det tillverkas av naturliga källor så som bomull eller träflis. Eftersom acetat är en källa till polymer används det ofta vid tillverkningen av bågar.

 

Ansträngda ögon: Vad innebär ansträngda ögon?

Ansträngda ögon, även känt som astenopi, är en känsla av obehag i ögonen som kan orsakas av överansträngning. Det är en känsla av att ha trötta, ömma eller värkande ögon.

 

Blue light glasögon: Vad är skillnaden mellan blue light glasögon och datorglasögon/terminalglasögon?

Blue light glasögon är glasögon som har ett filter som filtrerar bort blått ljus. Datorglasögon/terminalglasögon kan ofta köpas antingen med eller utan detta filter. Skillnaden är att den typen av glasögon är speciellt utformade för att kunna användas när man arbetar framför datorn. Datorglasögon/terminalglasögon kallas även för rumprogressiva eller närprogressiva glasögon.

 

Blue light glasögon: Vad är skillnaden mellan glasögon med blåljusfilter och läsglasögon?

Blue light glasögon och läsglasögon är två helt olika typer av produkter. Det förstnämnda, blue light glasögon, är speciellt utformade för att filtrera bort skadligt blått ljus som kommer från digitala skärmar. Den sistnämnda, används vanligtvis för att korrigera presbyopi.

 

Blått ljus: Vad är blått ljus?

Blått ljus utgör en del av det synliga ljusspektrat, som har en våglängd mellan 400 och 525 nm. Solljus är den största källan till blått ljus och under dagtid påverkar ljuset koncentrationsförmågan, reaktionstiden och humöret positivt. Däremot, har ljuset en negativ inverkan på kvällen. Det bidrar till ögonirritation och ökad risk för makuladegeneration.

 

Diopter: Vad är diopter?

Diopter är en måttenhet för linsstyrka. Det är vanligt förekommande vid läsglasögon, bifokaler, teleskop och andra förstoringsglas.

 

Enkelslipade glas: Vad är enkelslipade glas?

En enskelspilad lins är en typ av lins som endast korrigerar 1 synfel, antingen närsynthet eller långsynthet men inte kombinationen av dessa (i så fall bör man använda bifokala linser).

 

Filtfodral: Vad är ett filtfodral?

Det är ett glasögonfodral tillverkad i filt som du ska använda för att förvara dina glasögon. När du köper ett par glasögon av oss, får du alltid med ett gratis fodral till samtliga glasögon som du beställer. Fodralet ingår vid alla glasögonköp, oavsett om det är läsglasögon eller solglasögon.

 

Glasögon: Vad är ett glasögon?

Glasögon är det vanligaste hjälpmedlet som människor använder för att korrigera eller förbättra olika synproblem, exempelvis närsynthet och presbyopi.

 

Hornhinna: Vad är ett hornhinna?

Hornhinnan är en transparent del av ögat som täcker den främre delen av ögat. Hornhinnan hjälper till att bryta ljus in mot den ljuskänsliga näthinnan längst bak i ögat för att ge en klar och skärpt syn.

 

Hypermetropi: Vad är ett hypermetropi?

Det är ett synförhållande där du tydligt kan kan se föremål som är långt ifrån dig men när du närmar dig föremålet blir det allt mer suddigt.

 

Hypermetropi: Vad är skillnaden mellan hypermetropi and presbyopi?

Människor i alla åldrar, även spädbarn kan vara drabbade av hypermetropi. Presbyopi är däremot enbart en åldersrelaterad ögonsjukdom.

 

Hypermetropi: Vad är skillnaden mellan hypermetropi och långsynthet?

Där finns ingen skillnad mellan hypermetropi och långsynthet. Det är enbart ett annat namn för det.

 

Iris: Vad är iris?

Iris är den färgade delen av den främre delen av ögon som har en pupill i mitten. Den hjälper oss att kontrollera storleken av pupillen för att reglera hur mycket ljus som ska komma in i ögat.

 

Katarakt: Vad är katarakt?

Katarakt är en dimmig lins, vilket leder till en minskad syn. Det uppstår när proteiner i ögats lins byggs upp, vilket i sin tur hindrar ljus från att passera på ett tydligt sätt. På detta vis kan man se saker suddigt, dimmigt och med mindre färg.

 

Keratoconus: Vad är keratoconus?

Keratoconus är en ögonsjukdom som leder till synförlust. Sjukdomen påverkar strukturen på hornhinnan genom att hornhinnan tunnas ut och ändrar form, vilket i sin tur leder till en minskad synförmåga.

 

Lins: Vad är glasögonlinser?

Linserna i glasögonen är bitar av glas eller ett annat transparent material - så som hårdplast - med böjda sidor som hjälper till att fördela eller koncentrera ljusstrålarna. Linserna används för att korrigera eller förbättra synen.

 

Långsynthet: Vad är långsynthet?

Långsynthet är ett synförhållande där du kan se objekt tydligt om de är långt ifrån dig, men ju närmre du kommer objektet desto suddigare blir objektet.

 

Läsglasögon: Används läsglasögon enbart för läsning?

Läsglasögon är först och främst till för att läsa böcker, i telefonen, i paddan eller på datorn. Däremot, är läsglasögon från Luxreaders inte enbart till för att läsa med, det är även till för att framhäva dig och din stil.

 

Läsglasögon: Är läsglasögon skadliga för dina ögon?

Nej. Läsglasögon är inte skadliga för dina ögon. Läsglasögon minskar både känslan av att ha trötta ögon och huvudvärk för de som behöver dem. Läsglasögon är fördelaktiga för dina ögon och du kommer märka skillnaden! De hjälper din ögon att fördela strålarna som absorberas i ditt spektrum. Användandet av läsglasögon förändrar däremot inte synen permanent.

 

Läsglasögon: Kan jag använda läsglasögon hela tiden? 

Ja! Läsglasögon går att använda hela tiden så länge det är bekvämt för dina ögon. Läsglasögon kan hjälpa dig med presbyopi, ett åldersrelaterat tillstånd som innebär minskad förmåga att kunna fokusera på texter i exempelvis en smartphone, padda eller i en bok.

 

Läsglasögon: Kan läsglasögon minska huvudvärk? 

Ja! Läsglasögon kan minska trötta och ansträngda ögon samt huvudvärk för de som behöver läsglasögon. Du kommer märka skillnaden!

 

Läsglasögon: Kan man använda läsglasögon när man kollar på TV? 

Nej, läsglasögon kommer inte att hjälpa dig som har problem att se vad som händer på TV-skärmen. Läsglasögon är till för att läsa texter du läser på nära håll. När du kollar på TVn sitter du för långt bort för att läsglasögon ska hjälpa dig med att se texten. Om du däremot kollar på film i din bärbara dator, kan läsglasögon vara till stor hjälp för att se undertexten. Om du har problem med att se vad som händer på din TV, kan glasögon som du kan se med på långt håll vara en lösning då du potentiellt lider av myopia.

 

Läsglasögon: Kan jag köpa läsglasögon online?

Att köpa läsglasögon online har aldrig varit smidigare. Det är det absolut bästa sättet att handla på, då du slipper både köer och ett begränsat utbud av glasögon att välja mellan. Hitta dina favortiglasögon, utan problem! Välj bara modell och styrka - sen är glasögonen på väg hem till dig!

 

Läsglasögon: Var kan jag köpa billiga läsglasögon?

Det går att köpa billiga läsglasögon på många olika ställen. Många läsglasögon säljs idag på bensinmackar och i livsmedelsbutiker. Det finns däremot ofta en tydlig koppling mellan lågt pris och låg kvalitet i de affärer som som säljer läsglasögon men som inte är specialiserade inom optikindustrin.

 

Läsglasögon: Kan jag beställa glasögon med fri retur?

Fria returer tillåter dig att fysiskt kunna prova glasögonen hemma för att se om de passar dig och din stil. Om glasögonen inte är helt “du” kan du gratis returnera glasögonen. Vi vill eliminera de upplevda riskerna som förbundna med att handla online, och därför erbjuder vi våra kunder fri returMed paketet följer en returetikett som du enkelt kan klistra på paketet vid eventuell retur.

 

Små läsglasögon: Var kan jag hitta rätt storlek? 

Alla människor är olika. Det innebär att våra huvud och ansiktsformer ser olika ut, vilket sätter krav på att det ska finnas glasögon i olika storlekar. Alla glasögon i vårt sortiment har flexibla gångjärn med syftet att kunna anpassas efter olika huvudformer. Du kan se en översikt över våra smala modeller genom att prova vår stilguideDär kan du hitta glasögon som passar din ansiktsform och din personliga stil.

 

Läsglasögon: Vilka läsglasögon passar mig? 

Att köpa läsglasögon online kan vara svårt då man både vill ha ett par som sitter bra och samtidigt också är snygga. För att underlätta har vi tagit fram en stilguide där du enkelt kan få inblick i vilka glasögon som passar just dig. Låt oss hjälpa dig att bli inspirerad - prova vår stilguide her.

 

Makuladegeneration: Vad är makuladegeneration (AMD)?

Makuladegeneration (AMD) är en ögonsjukdom som drabbar gula fläcken, som är en central punkt på näthinnan. Det orsakar suddig eller minskad syn på de centrala delarna av synfältet.

 

Närsynthet: Vad är närsynthet?

Närsynthet är ett synförhållande där du kan se föremål som är nära dig men har svårare att se föremålet lika tydligt om det flyttas längre bort från dig.

 

Närsynthet: Vad är skillnaden mellan närsynthet och myopia?

Det är ingen skillnad mellan närsynthet och myopia. Det är endast ett annat namn för det.

 

Näthinna: Vad är en näthinna?

Näthinnan är ett tunt lager av vävnad som täcker de bakre två tredjedelarna av ögongloben. Det är en viktig del av ögat som möjliggör synförmåga. Den är ljuskänslig och innehåller nervceller som tar emot och organiserar all visuell information som skickas till hjärnan.

 

Optiker: Vad gör en optiker?

En optiker är vårdpersonal som har hand om primärvård för ögat. De kan undersöka patienter, diagnostisera eventuella synproblem och ordinera korrigerande linser för dem.

 

Plano: Vad innebär “Plano” i optikindustrin?

“Plano” (PL) betyder receptfria linser. Det används när ett eller båda ögonen inte behöver korrigeras för ett brytningsfel eller när någon vill ha glasögon men egentligen inte behöver det.

 

Presentkort: Vad är ett presentkort?

Ett presentkort är den perfekta presenten för att ge någon friheten att köpa vad de vill. Det är ett förbetalt värde som en kund kan använda för att köpa vad den önskar.

 

Presentkort: Kan jag köpa ett presentkort hos Luxreaders?

Ja, det kan köpa ett presentkort som kan användas vid köp av Luxreaders produkter! Det bästa med det är att presentkortet skickas direkt till din mejl. Därefter behöver du enbart packa in din present och ge bort den. Du kan självklart också välja att vidarebefordra presentkortet till mottagaren så att personen får presentkortet direkt i deras inbox.

 

Pupill: Vad är en pupill?

En pupill är det svarta i mitten av ögat som släpper igenom ljus till näthinnan. Den kontrolleras av iris (se Iris), den färgade delen av ögat.

 

Ram: Vad är en glasögonram?

En glasögonram är det som håller glasögonens linser framför en persons ögon, vanligtvis med en bro över näsan och med gångjärnsarmar (så kallade skalmar) som vilar över öronen.

 

Ram: Vad är bågarna gjorda av?

Våra bågar finns i en mängd olika former, färger och material. Huvudmaterialen för våra glasögon är naturligt cellulosaacetat (se acetat), rostfritt stål (se stål) och gummi (se TR-90 Nylon).

 

Sadlar: Vad är sadlar/nässkydd?

Sadlar är två små PVC eller silikonkuddar som sitter fast på glasögonen för att se till att glasögonen sitter på plats. De ser även till att balansera glasögonens vikt samt att försäkra att glasögonen inte faller av näsan.

Billiga läsglasögon kan köpas på många ställen. En stor del av glasögon handlas på bensinstationer, apotek och stormarknader. Tyvärr finns det ofta en koppling mellan pris och kvalitet, vilket finns i butiker som inte exakt specialiserar sig i denna bransch.

 

Skandinavisk design: Vad menar ni med att era glasögon är “designade i skandinavien”? Vad är “skandinavisk design”?

Skandinavisk design karaktäriseras av minimalism och strävar efter att kombinera skönhet med funktionalitet. Det som inspirerar oss när vi designar glasögon är enkla linjer och funktionalitet, utan att behöva offra det estetiska.

Luxreaders är skandinavisk design när den är som bäst.

 

Skalmar: Vad är glasögonens skalmar?

Skalmarna är glasögonens armar som sträcker sig från gångjärnet ut till örat. Syftet med skalmarna är att hålla glasögonen på plats.

 

Sköldpaddsmönster: Vad är sköldpaddsmönstrade glasögon?

Sköldpaddsmönstrade glasögon är glasögonbågar som efterliknar sköldpaddans skal. De har ett mönster som innehåller fläckar i färger av bärnsten, honung och brunt. Mönstret anses vara en stil som aldrig går ur tiden då färgerna är smickrande för alla hår- och hudfärger.

 

Stilguide: Vad är Luxreaders “Stileguide”?

Stilguiden är en app som är integrerad i Luxreaders hemsida som hjälper potentiella kunder att sortera bland alla tillgängliga modeller. Appen är enkel att använda: användaren behöver endast svara på några få frågor om ansiktsform och stil. Efter att man svarat på alla frågorna, kommer systemet att föreslå de bästa rekommendationerna till den användaren, enbart för att förenkla beslutsprocessen.

 

Solglasögon: Vad är solglasögon?

Solglasögon med tonade glas som skyddar ögonen mot UV-strålar.

 

Solglasögon: Vad är Luxreaders solglasögon kategoriserade som?

Våra glas ingår i kategori 3 UV400 CE. Det innebär att de blockerar alla ljusstrålar som har våglängder upp till 400 nanometer (vilket innefattar alla UVA och UVB strålar).

 

Styrka: Vad innebär glasögon med styrka?

Det innebär den extra brytkraft som behövs adderas för att du ska kunna uppnå optimal syn.

 

Synfält: Vad är synfält?

Synfältet är det området som vi kan se när vi fokuserar på en specifik punkt.

 

Tonade glas: Vad är läsglasögon med tonade glas?

Läsglasögon med tonade glas fungerar precis som vanliga läsglasögon, skillnaden ligger endast i de tonade glasen. De fungerar perfekt för dig när du ska på semester i solen och vill läsa en bra bok på stranden.

 

Tonade glas: Vad är Luxreaders solglasögon kategoriserade som?

Våra glas ingår i kategori 3 UV400 CE. Det innebär att de blockerar alla ljusstrålar som har våglängder upp till 400 nanometer (vilket innefattar alla UVA och UVB strålar).

 

TR-90: Vad är TR-90?

TR-90 är ett material vi använder i vår “Rubber” kollektion, vilket är polymer som kombinerar en rad fördelaktiga egenskaper. Det är ett väldigt hållbart, flexibelt och lätt material. Därav, är glasögonen från “Rubber” kollektionen mycket komfortabla att bära.

 

Ultraviolett (UV) strålning: Vad är UV-strålar?

Ultravioletta strålar är skadlig strålning från solen som kan orsaka solbränna, rynkor och till och med cancer. Något som inte lika ofta omtalas är att UV-strålar också kan ha skadliga effekter på vår syn. Strålarna kan nämligen skada ytan på hornhinnan genom grå starr eller makuladegeneration. Lyckligtvis kan detta undvikas genom att använda glasögon som har rätt UV-skydd. För europeiska somrar är UV400 ett perfekt skydd för dina ögon, vilket är det skyddet vi har i våra solglasögon!