Ögontest online av Luxreaders 

På Luxreaders erbjuder vi två syntester. Vårt enkla, vägledande syntest hjälper dig med en snabb översikt för att identifiera den styrka du behöver när du köper läsglasögon. Vår mer djupgående och nyaste online syntest som utvecklats av oss är också tillgänglig. 

Testa din syn

När du använder vårt enkla, vägledande syntest bör du sitta 40 cm från datorskärmen - det är närmare än du tror. 

Läs meningarna nedan. När du når den minsta meningen som du kan läsa ganska tydligt, föreslår motsvarande högra kolumn vilken styrka du behöver.

Om du tvivlar på två olika styrkor ska du välja den lägsta.

 

Setning Styrka Ålder*

Om du kan läsa detta tydligt behöver du inte läsglasögon

0 <35 år*

Om detta är första raden du kan läsa relativt tydligt, välj denna styrka

+1.0 35-45 år*

Om detta är första raden du kan läsa relativt tydligt, välj denna styrka

+1.5 45-50 år*

Om detta är första raden du kan läsa relativt tydligt, välj denna styrka

+2.0 50-55 år*

Om detta är första raden du kan läsa relativt tydligt, välj denna styrka

+2.5 55-60 år*

Om detta är första raden du kan läsa relativt tydligt, välj denna styrka

+3.0 60-65 år*

Om detta är första raden du kan läsa relativt tydligt, välj denna styrka

+3.5 +65 år*

*Ålder: När det gäller allmän åldersrelaterad långsynthet är ovanstående riktlinjer ett mycket verklighetstroget mått. 

Hur starka läsglasögon behöver jag enligt ålder?

Din optiker rekommenderar vanligtvis en styrka för läsglasögon baserat på din ålder. När du blir äldre börjar dina ögon naturligt förändras. Detta kan ske på olika sätt, och en av de vanligaste förändringarna orsakas av ett tillstånd som kallas "presbyopi". Detta är i allmänhet det som gör att människor behöver läsglasögon efter 40 års ålder. Därför är den rekommenderade styrkan för personer mellan 35 och 45 år en styrka mellan +0,75 och +1,00 för att justera din presbyopi. Personer i åldern 45-50 år behöver vanligtvis +1,00 till +1,50. Personer mellan 50 och 55 år rekommenderas vanligtvis en styrka på +2,00. Och från 55 till 65 år rekommenderas en styrka på +2,5 till +3,00. När du är över 65 år rekommenderas en styrka på +3,5. 

Vilken är den vanligaste styrkan hos läsglasögon?

Den vanligaste styrkan för läsglasögon är +1,00 läsglasögon. 

Kan jag bara köpa läsglasögon?

Helt enkelt, ja! Läsglasögon utan recept kräver ingen ögonundersökning hos ögonläkaren. Läsglasögon på nätet är mycket billigare än de läsglasögon som du hittar hos din ögonläkare, och de fungerar lika bra om du väljer rätt förstoring.

Hur vet jag om mina glasögon är för starka?

Suddig syn: Om du har en felaktig ögonstyrning kan du få suddig syn. För att testa om din syn blir suddig tar du på dig glasögonen och täcker det ena ögat. Stirra rakt fram med det andra ögat. Om din syn är dimmig eller suddig kan du upprepa det med det andra ögat. En grumlig eller suddig syn på ena ögat medan det andra är stängt är ett säkert tecken på att styrkan på dina glasögon eller linser är felaktig.

Huvudvärk: Om du märker att din huvudvärk har blivit mer frekvent eller tenderar att inträffa främst efter att du har tagit på dig dina glasögon, har du troligen en felaktig receptbeläggning.

Yrsel och illamående: När din receptbelagda glasögon eller linser är för höga kommer du att märka att du börjar känna dig yr och illamående inom en viss tid efter att du har haft dina receptbelagda glasögon eller linser. Detta är en säker indikation på att du har fel recept.

Kan för starka glasögon skada ögonen?

Helt enkelt nej. För starka glasögon skadar inte ögonen, men de kan orsaka huvudvärk, yrsel och illamående efter ett tag. Därför rekommenderar vi att du använder vårt syntest för att få det bästa resultatet om vilken styrka du behöver.