the do's and don'ts

Hur du rengör dina glasögon

När du bär dina glasögon med eller utan styrka mycket blir de naturligtvis smutsiga och utsätts för damm, smuts eller till och med naturliga element, och de kan lämna spår på dina designglasögon. Glasögon är känsliga synkorrigerande anordningar eller tillbehör och de måste rengöras noggrant för att du ska kunna få ut det mesta av dem. Men hur kan du rengöra dina glasögon ordentligt och vad ska du INTE göra? 

5 enkelt steg för steg för hur du (djup) rengör dina glasögon

1. Tvätta dina händer ordentligt: Annars riskerar du att dina nyligen rengjorda glasögon blir smutsiga igen eller lämnar kvar ihållande rester där du egentligen ville ta bort dem.

2. Skölj dina händer I ljummet vatten: feller till exempel från din flik hemma, använd inte för högt vattentryck för att inte riskera att dina glasögon skadas.

3. Använd lite diskmedel: Använd dina (rena) fingrar för att försiktigt massera in den på linserna och ramen på din läsglasögon, blue light glasögon och solglasögon.

4. Skölj dina glasögon igen: för att avlägsna tvålskummet och den kvarvarande smuts som lossnat från dina läsglasögon.

5. Torka dina glasögon: Använd en ludd- och smutsfri handduk, helst endast mikrofiberdukar, eftersom de är skonsamma mot dina dyrbara designläsglasögon.

Du kan också använda lite sprit på en pappershandduk för att rengöra näsdubbarna och öronhållarna för den mest grundliga rengöringen, men se till att du inte använder det på resten av ramen och linserna.

Hur tvättar jag mina glasögon på språng? 

Om du inte har möjlighet att nå en tablett eller en mild diskmedelstvål rekommenderas det att du har en liten rengöringskit med dig, som innehåller glasrengöring och en mikrofiberduk, när du är ute. På så sätt kan du ta bort lös smuts och ränder när du inte har de rätta materialen för en djupare glasögonrengöring till hands. Mikrofiberdukar är skonsamma mot linserna och på så sätt riskerar du inte ytterligare ränder eller repor på glasögonlinserna.

Vilka material kan jag använda? 

De bästa materialen för rengöring av glasögon med eller utan styrka är sådana som är milda mot linserna men som ändå ger ett rent arbete på glasögonen. 

Till exempel:

- Mild tvål för linsen och bågen

- Lins-spray

- en mikrofiberduk för att få linser fria från ränder

är alla skonsamma mot bågar och linser och garanterar rena och hållbara glasögon, även med en liten budget, samt ser till att linserna inte skadas, så att du kan hålla din syn skarp under en lång, lång tid.

Vad ska jag inte använda?

Nu när du vet vad du ska göra när du rengör dina glasögon är det lämpligt att också veta hur du INTE ska rengöra dina glasögon, för att se till att bågarna och linserna håller länge och för att se till att du kan se genom glasögonen och att synen inte hindras mer.

do not use

Kläder:

Vi har alla haft lust att använda kläderna vi hade på oss för att rengöra linserna i våra läsglasögon, eller hur? Men även om det kan verka enkelt och bekvämt riskerar du faktiskt att få fler ränder och smuts på glasögonen och se ännu sämre, eftersom kläder kan ha ludd, damm och annan smuts fastnat på dem. Om damm, skräp eller annan grövre smuts fastnar på kläderna riskerar du att repa dina glasögonlinser och det är det sista du vill göra om du vill fortsätta att använda dina glasögon för att se ordentligt.

Do not use

Servetter, silkespapper, pappershanddukar:

När du är på språng har du kanske bara en näsduk eller servett till ditt förfogande. Även om detta kan verka som ett bra och rent alternativ att rengöra dina glasögon med, bör du avstå från att använda dessa material. Pappersmaterial som dessa kan också lämna ludd efter sig, men ännu värre är att även om du tror att de är mjuka att röra vid, kan de ändå repa dina dyrbara linser på dina läsglasögon.

Do not use

Glasrengöringsmedel för hushållsbruk

En del av de glasrengöringsmedel som du använder för dina fönster eller speglar är faktiskt för aggressiva mot dina känsliga glasögonlinser och även om de verkar som om de säkert rengör "glasögon" kan de faktiskt lämna bestående skador eller skada läsglasögonen, särskilt läsglasögon med antirepturbeläggning. För att inte tala om att aggressiva kemiska rester, som i vissa av dessa rengöringsmedel, inte är bra att ha nära ögonen och bindhinnan.

Do not

Användning av sprayer när du har glasögon på dig

Användning av parfymer, hårspray eller andra sprayer av det här slaget kan också lämna rester på glasögonen som snabbt byggs upp, för att inte tala om att de också kan reagera med den skyddande beläggningen på glasögonen. Se därför till att kort ta av glasögonen och förvara dem en bit bort när du använder parfym eller hårspray.

Den rätta förvaringen

Rätt förvaring av dina glasögon kan vara lika bra för att hålla glasögonen rena som själva rengöringsprocessen.

Vad är det bästa sättet att förvara mina glasögon?

Undvik att lämna glasögonen där det finns ångor, luftföroreningar eller allmänna sprayer. Om du lämnar glasögonen öppna i köket eller badrummet under en längre tid kan det leda till att smuts och smuts från stänk, sprayer eller skönhetsprodukter som hårspray, parfymer och lotioner byggs upp, vilket gör det svårt att se genom glasen och är svårare att rengöra senare.

Särskilt för dina glasögon som du inte bär hela tiden, som solglasögon med styrka, se till att förvara dem på lämpligt sätt för att hjälpa till att hålla dem rena mellan användningarna. Samma sak gäller för dina glasögon med blått ljus med eller utan styrka om du inte bär dem. 

Det bästa sättet att förvara dina glasögon är i ett hårdskaligt fodral eller andra fodral med full täckning för att förhindra att damm och smuts samlas på dina designglasögon. Fodral med hårt skal har den ytterligare fördelen att de skyddar dina glasögon från skador orsakade av trubbiga krafter.

Köp 3 par för 799 kr nu, för att göra ditt liv (och rengöring) lättare!