Hur du hindrar dina glasögon från att imma i kylan

- 8 tips

När det är kallt kan det vara en utmaning att hålla glasögonen från att imma. Under den varmare delen av året upplever vi vanligtvis inga större problem med våra glasögon, men när vintern slår till ställs vi ofta inför problemet att våra glasögon imma när temperaturen är låg. I den här artikeln kommer vi att diskutera orsaken till fenomenet med imma i glasögonen och visa dig några tips på hur du kan förhindra att dina glasögon imma i kallt väder.

Varför blir glasögonen fuktiga?  

Har du någonsin tagit på dig ett par glasögon och blivit frustrerad när de snabbt blev dimmiga? Detta vanliga problem har en vetenskaplig förklaring: När det är kallt väder blir glasögonen imma på grund av temperaturförändringen när du går från inomhus till utomhus. När varm, fuktig luft träffar en kall yta, som glasögonens linser, kondenserar den till små vattendroppar. Så varför blir glasögon hos vissa personer lättare imma än hos andra? Allt beror på temperaturen. Om din kroppstemperatur är högre, till exempel efter träning eller varma duschar, kommer den fuktiga luften från din andedräkt att ha en större temperaturskillnad när den träffar linserna. Det är därför som en ansiktsmask också kan få dina glasögon att imma - masken fångar upp varm, fuktig luft runt linserna. Så nästa gång dina glasögon imma, kom ihåg att det bara är vetenskap i arbete!

Här är några tips som hjälper dig att hålla din syn klar...

1. Låt dina glasögon justera temperaturen

När vi går ut i kylan kan våra glasögon snabbt imma på grund av den drastiska temperaturförändringen. Du kan undvika det om du lägger dina glasögon på ett kallt ställe innan du använder dem utomhus, till exempel i din bil eller till och med i ditt kylskåp. Omvänt, om du märker att dina glasögon imma när du går inomhus, försök att justera temperaturskillnaden mellan din inomhus- och utomhusmiljö. Detta kan vara så enkelt som att öppna ett fönster eller en dörr för att utjämna temperaturerna. Om du har varit ute i kylan och kommer in i ett varmt rum, se till att ta av dig glasögonen i några minuter tills de har hunnit anpassa sig till den nya temperaturen och därför undviker att bli imma.

2. Lämna en lucka för dina halsdukar och ansiktsskydd.

Om du bär ansiktsskydd som halsdukar eller ansiktsmasker, försök att lämna en liten lucka mellan tyget och näsan. På så sätt kan värmen komma ut och du kan förhindra att glasögonen blir varma.

3. Välj rätt glasögon - hitta den perfekta passformen

Vilken typ av glasögon du bär kan också göra skillnad. Om dina linser har en tendens att imma, prova att välja glasögon med större linser. Detta bidrar till att öka luftflödet och förhindrar att dina linser ångas upp lika snabbt. Du kan läsa mer om hur du hittar den perfekta passformen för dina glasögon.

4. Torka av dina linser regelbundet och håll dem rena.

Om linserna börjar imma, se till att du torkar dem regelbundet med en linsduk. Det hjälper till att få bort kondens och förhindrar att linserna blir smutsiga. Det finns också speciella antibesvärsdukar på marknaden som du kan använda för att rengöra dina linser. Dessa fungerar genom att skapa en barriär mellan dina linser och vattendropparna, vilket förhindrar att de kondenserar och gör din syn dimmig.Försök dessutom att inte röra vid linserna. När du rör vid dina linser, särskilt efter att ha använt handkräm eller andra fuktighetskrämer, överför du oljorna från din hud till linsen. Dessa oljor kan interagera med vattendropparna och få dem att sprida sig, vilket gör det svårare att se.

5. Tvätta dina glasögon med tvålvatten eller med en tvål.

Ett av de snabbaste sätten att förhindra att dina glasögon blir varma är att tvätta dem med tvålvatten. Detta skapar en barriär mellan dina linser och vattendropparna, vilket förhindrar att de kondenserar och gör att din syn blir dimmig. Du kan också prova att gnugga en tvål på dina linser. Låt detta sitta en stund innan du tar bort det från linserna. Detta kommer att lämna ett tunt lager tvål på dina linser som hjälper till att stöta bort vattendropparna och hindra dem från att kondensera också.

6. Använd rakskum

Ett annat snabbt och enkelt sätt att förhindra att dina glasögon blir varma är att använda raklödder. Applicera helt enkelt en liten mängd på dina linser och sprid ut den jämnt. När du har gjort detta låter du skummet sitta kvar i några minuter innan du torkar bort det med en linsduk. Detta kommer att skydda dina linser från att ånga upp.

7. Undvik varma drycker

Varma drycker är också vanliga orsaker till att linserna blir ångade. Medan du njuter av en varm dryck på en morgonpromenad på helgen eller när du rusar till jobbet kan det samtidigt vara irriterande när dina glasögon blir dimmiga efter varje klunk. Anledningen till ångade glasögon är den varma luften och fukten som kommer från din varma dryck i det här fallet. Om du kan, försök att hålla de varma dryckerna borta från dina glasögon eller använd ett lock på din kopp. Alternativt kan du använda ett sugrör så att ångan från drycken inte går direkt på dina linser.

8. Hitta en bättre plats för dem - Bär inte glasögonen ovanpå huvudet

Om du inte har glasögon på dig, se till att ta av dem helt och hållet. Om du bär glasögonen ovanpå huvudet kan det leda till att de ångar upp när du börjar gå, eftersom värmen från huvudet överförs till linserna. Ju kallare vädret är, desto större är sannolikheten att dina glasögon ångar upp. Om du inte kommer att bära dina glasögon på ett tag är det bäst att förvara dem i ett fodral så att de inte blir smutsiga eller repade. När du bär dina glasögon som ett hårband sätter du dessutom tryck på bågarna så att de blir bredare med tiden, så om du inte tar hand om dem kan dina älskade perfekt passande glasögon lätt förvandlas till löst sittande, obekväma glasögon.

Slutsats

Det finns många saker som kan orsaka att dina glasögon ångas upp, men det finns också många sätt att förebygga det. Genom att följa tipsen ovan kan du se till att dina glasögon förblir immafria hela dagen - och inte bara när det kalla vädret slår in, utan även om du arbetar i ångande miljöer, till exempel som kock eller kökspersonal, eller om du använder glasögon när du idrottar och vill undvika att dina glasögon imma.Om du letar efter snygga läsglasögon, blåljusglasögon eller solglasögon kan du hitta allt här på Luxreaders Vi erbjuder ett brett utbud av fashionabla glasögon i dansk design, för både män och kvinnor. Våra glasögon finns i en rad olika stilar, färger och material så att du kan hitta det perfekta paret som passar dina behov.