Historien om aviatorglasögon

I och med att den nya filmen Top Gun nyligen släpptes har aviatorglasögon, som gradvis har blivit populära igen, fått sitt välförtjänta strålkastarljus. Dessa solglasögon med metallram har gjorts populära sedan 1940-talet och fortsätter att åtnjuta sin berömmelse för sin funktionalitet och djärva stil. Men förutom att ha inramat många kändisars ansikten har dessa aviatorsolglasögon haft en intressant historia.

Functional (military) sunglasses

Piloter har haft behov av glasögon på höga höjder ända sedan före andra världskriget, men solglasögon för piloter skapades först när behovet av pilotens fokus och skärpa var större än någonsin. Innan dessa praktiska solglasögon skapades bar piloterna skrymmande ögonskyddsglasögon som lätt blev dimmiga och som inte gav den klarhet i sikten som piloterna behövde när de flög. På höga höjder blev piloterna ofta bländade av bländningen och det starka blå och vita ljuset från solen och himlen. För att minska bländningen och förbättra piloternas syn skapades och massproducerades de funktionella solglasögonen för piloter och sjömän i slutet av 1930-talet och på 1940-talet.

De nya solglasögonen med metallram kunde skydda piloternas ögon från alla element och minska bländningen som ofta störde piloternas syn under flygning. Pilotglasögonen var tillverkade av metaller, hade en droppform som liknade de gamla pilotglasögonen och hade gröntonade linser. Den unika formen gjorde att piloten fick ett brett och ostört synfält, samtidigt som strålning och bländning från alla vinklar reducerades, och den gröna färgen gjorde att bländning av blått ljus reducerades och pilotens syn skärptes när han eller hon opererade i luften. 

Linserna var inte bara utformade för att förbättra pilotens arbete, utan den unika pannbågen ovanför näsbryggan säkerställde att de kunde bäras under huvudbonader, som hjälmar eller kepsar. Den "dubbla bron" är nu det mest igenkännliga kännetecknet för dessa flygplansglasögon i metall.

Pilot glasses become popular

Även om denna typ av metallsolglasögon skapades för att göra livet lättare för militär personal, efterliknade 1950-talets kulturella stil den militära stilen och gjorde aviatorglasögon populära för alla. Stjärnor från det årtiondet, inklusive Elvis Prestley, bar som bekant denna form av ögonskydd.

De återkom på 1970- och 1980-talen, då tillverkare av aviatorglasögon i allt större utsträckning marknadsförde denna typ av glasögon och då filmer som Taxi Driver och, som mest känt, Top Gun, populariserade formen för allmänheten igen. Sedan dess har solglasögon med flygare ramat in många kändisars ansikten och förblev en viktig del av Michael Jacksons, David Bowies och till och med Stevie Nicks offentliga framträdanden.

Aviator glasses for women

Även om den här typen av solglasögon tidigare var mycket populär bland män, började kvinnor gradvis att kräva sin egen stil för sig själva också. Denna form av glasögon skapade en distinkt stil och många kvinnor valde att framstå som självsäkra och återfick denna djärva och imponerande look som tidigare främst bars av män. 

Färger och design blev mer anpassade till allmänhetens krav och många designers tog sig an formen och svarade på efterfrågan på aviatorglasögon för män och kvinnor.

Aviator glasses today

Numera är aviatorglasögon tillbaka i ropet. Eftersom innovation och mode går hand i hand har nya färger och former dykt upp. Från 70-talets rock till dagens stil har aviatorglasögon förblivit en fascination för många och ett viktigt och djärvt utseende. Medan den ursprungliga pilotglasögonen var droppformade och hade gröntonade linser, finns det nu också många färger och mer runda eller rektangulära former.

Även om namnet kanske antyder något annat, är det troligen mer troligt att du ser pilotglasögon av något slag som bärs av passagerarna ombord än av piloten.

How to wear aviator glasses

Pilotglasögon är också ett modebesked och är perfekta för aktiva stunder utomhus, eftersom de skyddar ögonen från bländning. Särskilt för golf och fiske har många människor valt ett par prisvärda aviatorsolglasögon.

Om du vill skapa en unik och djärv look är dessa tidlösa ramar det perfekta tillägget till din samling. De kommer att få dig att sticka ut och skapa en självsäker look, samtidigt som de ser till att dina ögon är helt säkra från UV-strålning. Om du vill se smart ut när du läser din favoritbok i sommar bör du välja ett par solglasögon med styrka, som våra Clarke model. Om du precis har lämnat biografen och vill kanalisera din inre äventyrare och du planerar att vara utomhus, välj den praktiska Williams model istället.

Pilot glasses for everyday wear

Flygglasögon underlättade piloternas liv eftersom de såg till att deras synfält förblev skarpt. Om du vill ha samma sak, välj ett par läsglasögon för att hålla din syn och ditt utseende skarpt eller välj några av våra danska designer solglasögon med metallram för att komplettera ditt utseende. Eller skydda dina ögon från skadligt blått ljus, precis som piloter brukade göra ovanför molnen, genom att välja ett par blue light glasögon med styrka, för att göra livet lättare.