och varför är de skadliga för ögonen?

Vad är UV-strålar?

Förutom att orsaka skador på huden, vilket de flesta av oss förmodligen redan har upplevt eller åtminstone hört talas om i form av solbränna, kan UV-strålar även skada våra ögon. Men vad exakt är UV-strålar och hur kan du se till att skydda dina ögon mot skador som orsakas av dem?

 Vad är UV-strålar? 

UV-strålar är ultravioletta ljusstrålar som är osynliga för det mänskliga ögat. De är en form av elektromagnetisk strålning med en våglängd på 10-400 nanometer. Deras våglängd är kortare än det synliga ljusspektrumet, vilket är anledningen till att det mänskliga ögat inte kan se dem. 

UV-strålar avges av solen och är en del av solljuset. Totalt utgör UV-strålar cirka 10 % av den elektromagnetiska strålning som solen avger. UV-strålar kan delas in i UV-strålning med lång våglängd och UV-strålning med kort våglängd. 

Solen avger mycket UV-strålning. Vi kan dock bara bebo jorden eftersom vi har en atmosfär som skyddar oss från solstrålarna genom att filtrera bort det mesta av solens (skadliga) ljus.

Vilka effekter har UV-strålar på människor?

Du kan uppleva denna exponering för UV-strålning mest tydligt när du får solbränna eller solbränna. Men exponering för UV-strålar kan också öka risken för hudcancer. Förutom att påverka vår hud kan UV-strålning ha skadliga effekter även på våra ögon och kan även påverka vår dygnsrytm och vårt immunförsvar. 

Även om UV-strålar har både skadliga och positiva effekter måste vi se till att vi ändå alltid skyddar oss därefter. 

Det bästa sättet att veta om man behöver skydda sig och hur, är att konsultera UV-indexet och veta när och vilket skydd som är nödvändigt.

Män     Kvinnor

Varför är UV-strålar skadliga för ögonen? 

UV-strålar är särskilt skadliga för ögonen, eftersom exponering för UV-strålar kan orsaka ögonirritation, försämrad syn och i mycket allvarliga fall även leda till cancer i ögonlocket. Om våra ögon exponeras för mycket för UV-strålar kan strålningen påverka ögats dioptriska system, vilket kan vara akut eller kroniskt, och även påverka ögats näthinna.

Vidare kan exponering för UV-strålar orsaka konjunktivit och leda till grumling av hornhinnan eller till och med orsaka grå starr.

Hur kan jag skydda mina ögon mot UV-strålning?

När du är ute i solen under längre perioder ser du till att du använder tillräckligt med solskyddsmedel och/eller bär skyddskläder för att skydda huden från överdriven UV-exponering som kan leda till skador på vår hud. 

Varför inte göra samma sak med ögonen? Det enklaste och mest prisvärda sättet att skydda våra ögon från UV-strålar är solglasögon med eller utan styrka.

Vanliga skyddsindikatorer för solglasögon

Solglasögon kan klassificeras i olika UV-faktorer, på samma sätt som SPF i solskyddsmedel. Den vanligaste är UV400.

Linser kan kategoriseras i 5 olika kategorier, som anger linsens nyans och mörker på följande sätt:

Kategori 0: 3-20 % 

Kategori 1: 20-57 % 

Kategori 2: 57-82 %

Kategori 3: 82-92 %

Kategori 4: 92-97 %.

Solglasögon som har beteckningen "CE" ska filtrera minst upp till våglängder på 380 nanometer och är i enlighet med EU:s riktlinjer. Dessutom är det viktigt att de solglasögon du köper för att skydda dina ögon täcker hela ögat. 

Luxreaders solglasögon är UV400 och har kategori 3.

Vad är UV 400?

Om dina nya solglasögon har en indikation på UV400 betyder det att glasögonen filtrerar strålning och ljus upp till en våglängd på 400 nanometer. Det är därför UV400 också kallas "100 procent skydd" eftersom det skyddar dina ögon från hela spektrumet av våglängder av UV-strålning (som är upp till 400 nm).

Jag ska åka på semester, vilka solglasögon ska jag köpa? 

Om du ska åka på semester bör UV400-skydd vara perfekt. Du kanske vill fundera på vilken solglasögonkategori du föredrar, baserat på hur intensivt bländande och ljusa solen är och var du är på semester. Generellt sett är UV-strålningen hög på stranden och i/nära havet, och du vill skydda ögonen för att undvika att få ett "surfaröga", och vattnet reflekterar ofta eller till och med ökar strålarna och exponeringen. Därför är det viktigt att skydda ögonen i enlighet med detta med snygga designersolglasögon. 

Om du normalt använder läsglasögon och inte vill gå miste om deras fördelar när du läser på stranden, välj solglasögon med styrka som ser till att du kan läsa och skydda ögonen samtidigt, utan att behöva bära flera lager läsglasögon och solglasögon samtidigt.

Vad måste jag tänka på när jag köper solglasögon?

Det kan vara väldigt förvirrande att veta vad man ska leta efter när man köper snygga, skyddande solglasögon. Så här är några saker du kanske vill tänka på för att få bästa möjliga skydd och utseende med dina nya solglasögon med och utan styrka på sommaren:

 • Står det "CE" på solglasögonen?

  Grattis, de snygga solglasögonen du valt uppfyller EU:s riktlinjer och ska skydda dina ögon från UV-ljus med våglängder på upp till 380 nanometer.

 • Du kan se att dina solglasögon har UV400-indikatorn eller till och med UV480?

  Perfekt, dina ögon skyddas från ljus och strålning upp till motsvarande våglängd. Och om du minns från början kan UV-strålar ha en våglängd på upp till 400 nanometer, så du bör vara skyddad!

 • Linserna har en mycket mörk färg, vilket innebär att de filtrerar mycket ljus, eller hur?

  FEL. Mörka linser kan naturligtvis filtrera mycket UV-strålning, men ju mörkare linserna är, desto bättre är inte automatiskt skyddet. Mörkare linser kan dock minska bländningen som orsakar trötthet i våra ögon.

 • Jag har några gamla solglasögon som ligger och skräpar, så jag behöver inga nya, eller hur?

  FEL. Solglasögon kan också förlora sitt skydd med tiden. Det rekommenderas att låta en optiker kontrollera om dina solglasögon fortfarande skyddar dina ögon tillräckligt. Det kan till och med vara värre att bära solglasögon som inte skyddar ögonen mer än att inte bära några alls. Bakom mörkare tonade glasögon kommer din pupill att öppna sig mer än normalt och om dina solglasögon inte filtrerar UV-strålar tillräckligt kan de orsaka ännu större skador på det sättet.

 • Vilka är solglasögontrenderna år 2022?

  Om du är intresserad av årets trender för (sol)glasögon rekommenderar vi att du läser vår tidigare artikel. “Trender för glasögon 2022” och “Hitta dina perfekta solglasögon” för att ta reda på vilka solglasögon som passar bäst till din stil, ditt utseende och dina behov!