Vad ska du göra om du har ont i ögonhålan?

Smärta i ögonhålan är inte ett ovanligt tillstånd, och det kan orsakas av flera olika faktorer. Det är viktigt att förstå symtom, orsaker och behandlingar av smärta i ögonhålan för att lindra obehag och förhindra eventuella komplikationer. I det här blogginlägget kommer vi att utforska de olika orsakerna bakom smärta i ögonhålan, inklusive ömhet, värk och ont i vänster eller höger ögonhåla. Vi kommer också att diskutera vad du kan göra för att lindra smärtan och när du ska söka läkarvård.

Vad är smärta i ögonhålan?

Ögonhålan, även känd som orbitalhålan, är den beniga strukturen som hyser ögongloben och omgivande vävnader. Smärta i ögonhålan syftar på obehag eller ömhet i och runt ögonen. Det kan vara skarpt eller matt, intermittent eller kontinuerligt och kan påverka ett eller båda ögonen.

Vanliga orsaker till smärta i ögonhålan

Det finns flera möjliga orsaker till smärta i ögonhålan, inklusive:

Ögonskador:Ögonskador, som ett slag mot ögat eller ett främmande föremål i ögat, kan orsaka smärta i ögonhålan. Denna smärta åtföljs ofta av svullnad och blåmärken runt ögat.

Bihåleinflammation: En bihåleinfektion kan orsaka att tryck byggs upp i sinushålan, vilket kan leda till smärta i ögonhålan. Smärtan åtföljs vanligtvis av andra symtom som huvudvärk, trängsel och feber.

Ansträngda ögon: Långvarig användning av digitala enheter, som att läsa utan att ta pauser eller bära felaktigt recept läsglasögon, kan orsaka ansträngda ögon, vilket leder till ömhet och smärta i ögonhålan.

Migrän: Migrän kan orsaka smärta i ögonhålan, vilket kan åtföljas av andra symtom som illamående och ljuskänslighet.

Trauma: En skada på ögat eller omgivande strukturer, såsom ett slag mot ansiktet eller huvudet, kan orsaka smärta i ögonhålan.

Optisk neurit: Optisk neurit är en inflammation i synnerven som kan orsaka smärta i ögonhålan, dimsyn och andra synstörningar.

Klusterhuvudvärk: Klusterhuvudvärk är svår huvudvärk som kan orsaka smärta runt ögat, inklusive ögonhålan.

Temporomandibular Joint Disorder (TMJ): TMJ kan orsaka smärta i ögonhålan samt käksmärta, huvudvärk och öronvärk.

Symtom på ögonsmärta

Smärta i ögonhålan kan visa sig med olika symtom, inklusive ömhet, värk och ont i vänster eller höger ögonhåla. Andra symtom kan inkludera:

 • Svullnad och rodnad runt ögat
 • Svårigheter att öppna eller stänga ögat
 • Känslighet för ljus
 • Suddig syn
 • Flytningar från ögat
 • Huvudvärk

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att omedelbart uppsöka läkare.

Hur man lindrar smärta i ögonhålan

Om du har ont i ögonhålan finns det flera saker du kan göra för att lindra besvären:

Vila ögonen. Ta ofta pauser om du använder digitala enheter eller läser under en längre period. Det skulle hjälpa om du också försökte få tillräckligt med sömn för att låta dina ögon vila.

Varma kompresser: Att applicera en varm kompress på det drabbade ögat kan hjälpa till att minska smärtan och svullnaden.

Receptfria smärtstillande medel: Att ta receptfria smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol kan hjälpa till att lindra smärta i ögonhålan.

Ögondroppar: Om smärtan i ögonhålan beror på torra ögon kan användning av ögondroppar hjälpa till att smörja ögonen och lindra smärtan

Kall kompress: Applicera en kall kompress på det drabbade området för att minska svullnad och lindra smärta.

När ska man söka läkarvård

Om du upplever smärta i ögonhålan är det viktigt att söka läkarvård så snart som möjligt. Om du upplever något av följande symtom kan det också vara ett tecken på ett allvarligare underliggande tillstånd som kräver läkarvård:

 • Synen förändras
 • Flytningar från ögat
 • Synförlust eller suddig syn
 • Ögonrodnad eller svullnad
 • Illamående eller kräkningar
 • Feber
 • Flytningar från ögonen

Din läkare kommer att utföra en fysisk undersökning och kan beställa ytterligare tester för att fastställa den bakomliggande orsaken till smärtan.

Smärta i ögonhålan kan orsakas av flera faktorer, inklusive skador, infektioner och underliggande medicinska tillstånd. Om du upplever smärta i ögonhålan är det viktigt att söka läkarvård för att fastställa den bakomliggande orsaken och få lämplig behandling. Dessutom är det viktigt att utöva god ögonhygien, som att tvätta händerna ofta, undvika att röra vid ögonen och bära skyddsglasögon vid aktiviteter som medför risk för ögonskador.

FAQ

 • Kan smärta i ögonhålan vara ett tecken på ett allvarligt tillstånd?

  Ja, smärta i ögonhålan kan vara ett tecken på ett allvarligt tillstånd, och omedelbar läkarvård bör sökas om du upplever detta symptom. Även om smärta i ögonhålan kan orsakas av relativt små tillstånd som ansträngda ögon eller bihåleinflammation, kan det också vara ett symptom på mer allvarliga tillstånd som en bihåleinfektion, optisk neurit eller till och med en tumör som kräver akut medicinsk behandling. Det är viktigt att söka läkarvård om smärtan är svår eller ihållande.

 • Kan ansträngda ögon orsaka smärta i ögonhålan?

  Ja, ansträngda ögon kan orsaka smärta i ögonhålan. Långvarig användning av digitala enheter eller läsning utan att ta pauser kan orsaka ansträngda ögon, vilket leder till ömhet och obehag i ögonhålan. Tar täta pauser från digitala enheter, bär blåljusblockerande glasögon, och att få tillräckligt med sömn kan hjälpa till att lindra påfrestningar på ögonen och minska risken för att uppleva smärta i ögonhålan.

 • Går smärta i ögonhålan att behandla?

  Ja, smärta i ögonhålan är behandlingsbar. Behandlingen för smärta i ögonhålan beror på den bakomliggande orsaken till smärtan. Smärta i ögonhålan kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive skada, infektion, inflammation, nervskada och tumörer. Därför kommer den lämpliga behandlingen att variera beroende på orsaken. I vissa fall kan vila, varma kompresser och receptfria smärtstillande medel vara tillräckligt för att lindra smärtan. Men om smärtan kvarstår eller är svår är det viktigt att söka läkarvård för att fastställa den bakomliggande orsaken och få lämplig behandling.