Upplever du ofta torra ögon eller huvudvärk när du försöker tyda vad som är suddigt i din syn, om ett föremål är långt eller nära avgör hur tydligt du kan se det? Har du undrat varför jag har ont i ögonen när jag vaknar? Har du svårt att tyda vad som händer härnäst i din favoritbok, för trots att du ständigt kisar med ögonen är det svårt att läsa och du undrar vad som orsakar dubbelseende?

Tecken på att du behöver (läs) glasögon

Allt detta är tecken på att du kan behöva glasögon. Om du läste detta stycke och tänkte att du relaterar till dessa situationer, kanske du vill kontrollera om du också upplever något av följande symptom på att du behöver glasögon och fundera på att investera i glasögon för att göra ditt liv lättare:

- Ofta skelar du med ögonen.

- Du kan inte läsa ord, varken på nära eller långt håll.

- Symtom på ansträngda ögon

- Du har ont i ögonen när du vaknar

- Torra ögon

- Dubbelsyn

- Huvudvärk

Förbehåll: Det här är bara möjliga symtom för att upptäcka att du kan behöva glasögon. En artikel kan inte ställa någon diagnos. Rådgör alltid med din optiker eller läkare för att fastställa din faktiska diagnos.

Är jag närsynt eller långsynt? 

När du bestämmer dig för att du behöver glasögon måste du först och främst ta reda på vad du behöver glasögonen för.

Har jag närsynthet eller presbyopi?

Har jag närsynthet eller presbyopi?

Ser du ganska bra vad som finns på avstånd men har svårt att läsa vad som finns nära dig? Då kan du vara långsynt. För långsynthet behöver du "plus" styrkor. Medan yngre personer kan uppleva suddig syn när de växlar mellan att se långt och nära. Det kan till och med orsaka huvudvärk om du tittar på föremål eller text på nära håll för länge. Det är värt att gå till din läkare eller optiker för att hitta lösningar för dig.

Åldersrelaterad synförlust: Presbyopi

Vid vilken ålder måste jag skaffa läsglasögon?

Vanligtvis kan dock långsynthet bli mer påtaglig när man blir äldre, och ett första tecken är ofta att det blir svårare att läsa och att det blir ansträngande för ögonen. Med stigande ålder och ökande svårigheter att läsa kan du behöva läsglasögon. Uppåt 40 år, att generellt förlora fokus på nära objekt och texter kallas presbyopi. Förutom att göra ett läsglasögontest kan du läsa om denna åldersrelaterade långsynthet i vår artikel här:

Har jag närsynthet eller myopi?

Kan du se det som är nära dig ganska bra, men har svårt att urskilja föremål och texter som är längre bort? Då kan du ha det som kallas närsynthet. För närsynthet behöver du glasögon med "minus" styrka. Detta kallas myopi och du bör överväga att boka en tid hos din läkare eller optiker för att få receptbelagda glasögon.

köpa glasögon på nätet bekvämt hemifrån

Vad ska man göra när man behöver glasögon?

Numera behöver du inte längre ha några fina recept, och du behöver inte ens lämna ditt eget hem för den delen. Du kan enkelt beställa dina läsglasögon online.

Vad bör du veta innan du köper glasögon på nätet?

Innan du köper glasögon på nätet bör du veta hur du läser ditt recept. Vi har skrivit en detaljerad guide om hur du gör just det här:

När du väl har listat ut hur man förstår OD och OS och SPH och AXIS och alla dessa små förvirrande indikatorer är du redo att påbörja din resa för att köpa glasögon online.

Generellt sett är det en bra idé att få en överblick över vad andra kunder säger om de glasögon de har provat. Till exempel kan ett företags trustpilot vara en bra indikator för att hitta glasögon med lång hållbarhet.

Du bör också vara medveten om vilken stil av läsglasögon du vill ha och vilken glasögonbåge som kan passa ditt ansikte bra. Stilen på läsglasögon kan förbättra och framhäva din stil perfekt och att hitta rätt ram kan hjälpa till att visa upp eller mjuka upp ansiktsdragen. Om du fortfarande är osäker kan du kolla in vår hjälpsamma stilguide för att få reda på vilken typ av designerläsglasögon och vilka färger som passar perfekt till din stil!

Vilken ram ska jag välja? 

Först och främst måste du ta reda på din ansiktsform. Du kan ta en djupgående titt i spegeln, observera dina drag och jämföra din ansiktsform med den här praktiska guiden.

När du har en uppfattning om din ansiktsform kan du följa denna allmänna guide med rekommendationer:

Hjärtformat ansikte: runda glasögon

Fyrkantigt ansikte: rektangulära glasögon

Ovalt ansikte: rektangulära glasögon

Rundare ansikte: fyrkantiga glasögon

Triangulärt ansikte: Ikoniska glasögon

Eller så kan du använda vår praktiska provningsfunktion! Du kan välja dina favoritglasögon och prova dem praktiskt taget på ditt eget ansikte, allt från ditt eget hem!

Vilken styrka behöver jag?

Om du redan vet att du behöver läsglasögon kan du kolla in vårt snabba syntest online här för att få en allmän uppfattning om vilken styrka du behöver innan du beställer! Eller om du redan har listat ut hur du ska läsa ditt recept, ännu bättre, du är redo att beställa!

Behöver jag läsglasögon för min dator?

Slutligen bör du fundera på möjligheterna att integrera läsglasögon i ditt dagliga liv. Om du sitter mycket framför skärmar, oavsett om det är på jobbet eller på fritiden, kanske du vill kolla in glasögon för blått ljus för att minska ansträngningen i ögonen, trötthet och huvudvärk som orsakas av blått ljus, som avges av alla skärmar runt omkring oss och till och med av solen. Dessa ljusvågor avger energi som påverkar oss. Du kan enkelt skydda dina ögon med ett par blå ljusglasögon från Luxreaders som har din styrka, så att du inte behöver välja mellan att kunna läsa och skydda dina ögon på samma gång!

Läs mer om blått ljus och varför det är skadligt i vår artikel här:

Kan jag få solglasögon med styrka?

Om du planerar att läsa mycket utomhus, särskilt under sommarmånaderna, kanske du också vill skydda dina ögon från UV-strålar och den allmänna bländningen från den starka solen under sommarmånaderna. Du kan också få solglasögon med styrka från Luxreaders, så att du inte behöver välja mellan din läsförmåga och att skydda dina ögon.