Förstå skillnaden mellan: Skärmglasögon och blue light glasögon

Skärmglasögon och blue light glasögon – vad är skillnaden?

To set the record straight – För att förtydliga - "blue light glasögon" är bara ett finare ord för helt vanliga glasögon men med ett blått ljusfilter. Filtret filtrerar bort skadligt blått ljus och skyddar därmed ögonen från skadliga ljusstrålar.
Skärmglasögon mot blått ljus däremot, har att göra med glasögonens effektområde och användning. Istället för ett filter har datorglasögon med själva linsens konstruktion att göra; De går att anpassa efter behov som passar dina arbetsvanor. Du kan däremot uppgradera dina skärmglasögon med ett blåljusfilter, så att du kan utnyttja fördelarna med både blue light glasögon och skärmglasögon. För mer detaljerad information, fördjupa dig i den spännande djungeln av dessa högteknologiska linser!

Blue light glasögon

Blåljusblockerande glasögon, anti blåljus glasögon, blåljusfilter glasögon, blue light glasögon... Kärt barn har många namn. Visste du att blått ljus finns överallt omkring oss?

 

Effekterna av blått ljus har fått mycket uppmärksamhet i samband med den nya tekniska eran med skärmtelekommunikation. Blått ljus är allmänt känt för att komma från diverse olika konstgjorda källor som exempelvis från våra telefoner, datorer och LED-lampor. Visste du däremot att det också släpps ut från naturliga källor såsom solen? 

Varför ska jag skydda mina ögon från blått ljus?

Blåa ljusstrålar har de kortaste våglängderna med den högsta energin. När blått ljus absorberas genom dina ögon tolkar hjärnan det som dagsljus, vilket signalerar till hjärnan att det är dag. Det innebär det blåa ljuset från skärmar fungerar som konstgjort dagsljus när det är mörkt - vilket stör din dygnsrytm och sömn. På kvällen utsöndrar kroppen ett hormon som kallas melatonin som främjar sömn och initierar en serie biologiska processer vid specifika tider på dygnet. På kvällen skickas därmed en specifik signal till din hjärna, som sedan informerar din kropp att utsöndra melatonin som gör dig trött. Denna naturliga process störs av artificiella ljuskällor som blått ljus från våra skärmar.


Hur kan jag skydda mina ögon?

I takt med att den tekniska utvecklingen fortsätter att växa är det ganska uppenbart att det är svårt att undvika konstgjort ljus. Det har blivit en naturlig del av vår vardag och är avgörande för vårt arbete och kommunikation. Det finns dock aktiva val vi kan göra i vår vardag för att lösa problemet. Undvik skarp belysning och använd nedtonat eller till och med rött ljus på kvällen, eftersom det minskar risken att störa din dygnsrytm och dina melatoninnivåer. Om du jobbar mycket på en skärm kan du använda glasögon som blockerar blått ljus. Bär dem när du sitter framför din dator eller med din smartphone, speciellt under kvällstid. Ta hand om dina ögon eftersom de inte bara hjälper din syn, utan också din allmänna hälsa, sömn och välbefinnande!


Vad är skärmglasögon (även kallade terminalglasögon)?

Arbetsglasögon, terminalglasögon och datorglasögon är olika uttryck för glasögon med styrkor som specifikt är utformade för skärmanvändning. Det finns en rad olika datorglasögon som på olika sätt hjälper dig att se bättre när du arbetar. Skärmglasögon kan utrustas med ett blått ljusfilter för att skydda dina ögon från skadligt blått ljus. Här är en lista på en kort förklaring av tre typerna av glasögon:

Terminalglasögon i svart färg

3 vanliga typer av skärmglasögon

Datorglasögon med en styrka: Datorglasögon med styrka är inte progressiva, vilket innebär att de endast är anpassade efter ett specifikt avstånd. De fungerar för de flesta som sitter på samma plats eller åtminstone på samma avstånd från det de arbetar med hela dagen. De passar också bra för personer som inte behöver någon styrka på längre håll, eftersom de bara kan ta av sig glasögonen när de inte arbetar. Att bara ha en slipning är ett billigare alternativ än de progressiva glasögonen.

Närprogressiva glasögon: Närprogressiva glasögon är utformade för att kunna arbeta framför skärmar och läsa på närmre håll. Du kommer däremot inte kunna se lika tydligt på långt håll. Det innebär att närprogressiva glasögon är optimala för dig som prioriterar att se dina skärmar och det du läser perfekt på ett avstånd upp till 1,5 meter.

Rumprogressiva glasögon: Rumprogressiva glasögon är till för dem som vill ha lite mer flexibilitet. Exempelvis om du sitter i många fysiska möten, fungerar rumprogressiva glasögon utmärkt. Det beror på att du kommer kunna se din dator eller dina papper tydligt, samtidigt som att du också kan se dina kollegor eller powerpointen som visas upp till 4 meter bort. Nackdelen med dessa glasögon är däremot att kvaliteten på förmågan att se på nära håll försämras en aning då mycket av linsen går åt att kunna hjälpa dig att se på längre avstånd. Denna typen av glasögon fungerar däremot fint på dynamiska arbetsplatser. 

 

Har du några frågor? På Luxreaders kan du köpa blue light glasögon med eller utan styrka. Om du vill använda våra glasögon när du arbetar på datorn kan du använda din styrka du fått hos optikern och beställa din styrka hos oss. Du kan alltid skriva till oss via vår chatt i det nedre högra hörnet eller till vår e-post hej@luxreaders.se om du har några frågor.