10 myter om glasögon och ögon

Genom åren har myter om glasögon och syn spridit sig som en löpeld. Vissa myter vi tror på har vi fått från våra föräldrar. Det är dags att lägga dessa berättelser bakom sig. Vi har sammanställt en lista över de vanligaste myterna om glasögon, syn och ögon.

 

Myt 1:

"Att ha fel styrka på glasögonen skadar dina ögon"

Du kanske har hört talas om ovanstående påstående. Även om du kan uppleva att det blir suddigare och dina ögon känns mer ansträngda när du använder fel styrka, kommer det inte att skada din syn på något sätt. Vår rekommendation är dock att du använder rätt styrka för att säkerställa optimal syn.

Myt 2:

"Alla solglasögon skyddar dina ögon mot solen"

Du kanske tror att alla solglasögon på marknaden skyddar dig mot solens strålar, men det är långt ifrån sanningen. Se till att dina solglasögon har tillräckligt skydd mot UV-strålar. Om du inte skyddar dina ögon från solen utsätts de för skadlig strålning som kan ha skadliga effekter på dina ögon. Leta efter UV400- eller CE-märket när du köper solglasögon. Alla Luxreaders solglasögon har kategori 3-objektiv med UV400-skydd.

 

Myt 3:

"Att äta morötter förbättrar din syn"

Morötter innehåller vissa vitaminer och näringsämnen som hjälper dig att upprätthålla en god syn, men faktumet att morötter skulle ha en speciell förmåga att bekämpa synproblem är en ren myt. De innehåller vitamin A, vilket är viktigt för våra ögon, men det finns andra grönsaker som har mycket mer synrelaterade fördelar än morötter, exempelvis grönkål och brysselkål.

 

Myt 4:

"Att läsa i svagt ljus kan skada dina ögon"

Kanske har du hört historien om den berömda kompositören Bach, som läste sina anteckningar i svagt ljus, och blev blind? Sanningen är att det inte hade något att göra med bristen på ljus; han led faktiskt av grå starr. Även om läsning i svagt ljus inte skadar din syn rekommenderar vi alltid att du läser i en väl upplyst miljö, eftersom det ger dig den bästa upplevelsen och effekten.

Myt 5:

"Att sitta för nära TV: n kommer att skada dina ögon"
På tal om skadliga vanor måste nästa myt också tas upp. "Sitt inte så nära TV: n, dina ögon förvandlas till fyrkanter!". Denna vana förändrar uppenbarligen inte dina ögons form och skadar inte heller din syn. Men om ditt barn sitter väldigt nära TV: n kan du överväga att besöka en läkare eftersom barnet kan drabbats av närsynthet. 

 

Myt 6:

“Att korsa dina ögon gör dem permanent korsade”
Om du har förmågan att kunna korsa dina ögon behöver du inte oroa dig för att de blir permanent korsade. Du kan därför fortsätta att underhålla dig själv eller andra med detta om du tycker att det är kul, utan att behöva vara rädd för att det kommer påverka din syn. Permanent korsade ögon orsakas nämligen av genetik och inte av handlingar.

 

Myt 7:

"Glasögon försämrar din syn"

Du har äntligen köpt glasögon för första gången, men till din stora förvåning upplever du att din syn blir sämre varje gång du tar av dem. Dina glasögon har inget med det att göra. Glasögonen förbättrar helt enkelt din syn genom att ändra hur ljusstrålar bryts i ditt öga, men de ändrar inte själva ögonstrukturen.

Din känsla av försämrad syn kan vara att du är van vid att se tydligt med dina glasögon och när du tar av dem känns din synförmåga mycket sämre. Innan du började använda glasögon, fick dina ögon kompensera hela tiden och kämpa för att se tydligt. Nu när du bär glasögon kan dina ögon äntligen slappna av!

Myt 8:

"Föräldrar med bruna ögon kan inte få barn med blå ögon"

Har ditt barn blå ögon trots att du och din partner har bruna ögon? Du behöver inte oroa dig. Genetik fungerar på ett mystiskt sätt, vilket innebär att ditt barn kan komma att få en annan ögonfärg än du genom en dominerande gen inom din genetiska sammansättning.

 

Myt 9:

"Blue light glasögon gör ingen skillnad för dina ögon"

Dina skärmar skickar ständigt ut skadligt blått ljus som dina ögon påverkas av, vilket bland annat kan leda till ansträngda ögon och huvudvärk. Vi rekommenderar därför att du använder glasögon som filtrerar bort lite av det blåa ljuset när du tittar på skärmar.

 

Myt 10:

"Min glasögonstyrka är permanent"

Vissa tror att när de väl har mätt sin styrka vet de vilken typ av korrigering de behöver för resten av livet. Det är inte sant, dina ögon förändras nämligen. Detta är anledningen till att det rekommenderas att göra ett syntest vid jämna mellanrum. Dessutom börjar människor i 40-50-åldern uppleva presbyopi. Presbyopi är en term som beskriver åldersrelaterad långsynthet. Du kan läsa mer om presbyopi här.