Presbyopi: Åldersrelaterad långsynthet

Om det börjar bli ett irritationsmoment för dig att läsa mindre texter, då det kräver mer av dig än vanligt, kan det vara dags för dig att börja fundera på glasögon. Presbyopi, är något de flesta människorna mellan 40 och 50 år lider av. Det är ett naturligt tillstånd som innebär minskad elasticiteten i ögat. I takt med att vi åldras, blir elasticiteten i ögonen sämre vilket i sin tur gör det svårare för oss att fokusera på föremål nära utan hjälp från glasögon.

 

Presbyopi checklista

  • Du behöver hålla text längre ifrån dig för att du ska kunna läsa texten ordentligt
  • Du behöver mer ljus när du läser
  • Dina ögon blir irriterade och ansträngda när du koncentrerar dig på att läsa något
  • Du får en suddigare syn när du läser under längre perioder även på ett normalt avstånd från texten
  • Du har en brännande känsla i dina ögon
  • Ibland får du huvudvärk

 

Vad händer med synen när vi åldras?

Då våra linser blir stelare i takt med att vi åldras, blir det svårare för dem att ändra form. Som ett resultat av det, blir det svårare att justera det vi ser så att det hamnar rätt på näthinnan. Lyckligtvis, är vår förmåga att se på längre avstånd fortfarande fungerande vilket innebär att presbyopi kan förklaras som åldersrelaterad långsynthet.  

De flesta av oss börjar få problem med vår syn i fyrtioårsåldern. Att se sämre med åldern är naturligt och är något som alla kommer att uppleva. Problemet kan däremot lösas genom att använda läsglasögon. När du köper ditt första par kommer du att bli chockad över skillnaden, vilket kommer få dig att ifrågasätta varför du inte köpt läsglasögon tidigare.

Vad är lösningen?

Det finns tyvärr inget sätt att hindra åldersrelaterad presbyopi. Däremot finns det olika sätt det kan korrigeras. 


Kontaktlinser

Även om det inte fungerar för alla, är en lösning att använda multifokala linser. Linserna är speciellt utformade för presbyopi och hjälper både till att se på långt och på nära håll. Det är även möjligt att använda en lins som hjälper för närsynthet på ena sidan och för långsynthet på andra ögat. Det är däremot inte något som fungerar för alla då det kan upplevas suddigare på medellångt avstånd. 

Även om kontaktlinser kan verka som ett bra alternativ är det inte det bästa för din hälsa samt är inte det alternativet som ger det skarpaste fokuset. Du behöver kompromissa om du vill se tydligt på långt eller på nära håll. Kontaktlinser är även det alternativet som är dyrast på sikt. Om du har kontaktlinser i dag, vet du redan hur mycket det kostar och den ansträngningen som kontaktlinser innebär.

Progressiva glasögon

Om du behöver glasögon för att se bra på både nära och långt håll, är progressiva glasögon det bästa alternativet för att slippa byta glasögon hela tiden. Progressiva glasögon är speciellt bra för de som redan har glasögon och för de som har astigmatism. 

Progressiva glas är utformad med en lins som gör att man kan se på långt håll med den övre delen av linsen, och på nära håll med den nedre delen av linsen. Det innebär givetvis att man inte kan utnyttja hela synfältet på en och samma gång. En del människor finner det irriterande att ha ett suddigt fält i den nedre delen av deras glasögon, och väljer istället att köpa läsglasögon istället. Progressiva glasögon är skräddarsydda efter kundens specifika synfel med modern teknologi, vilket gör dem dyra.


Läsglasögon

Läsglasögon är för många det enklaste, billigaste och den mest effektiva lösningen för presbyopi. Om du normalt inte använder kontaktlinser, är det smidigaste sättet att hantera presbyopi att använda läsglasögon med rätt styrka när man ska se något på nära håll. Många köper vanligtvis deras läsglasögon i mataffärer eller hos optikern som erbjuder dyra specialbeställda läsglasögon. Många människor har börjat handla deras glasögon online eftersom att de där har ett större urval av olika modeller jämfört med det sortimentet som finns på exempelvis bensinmackar. Våra läsglasögon kommer i styrkor från +1 till +3,50. För de flesta människorna som lider av presbyopi börjar de med +0,50 och upp till +2,00 - +2,50, givet att du inte har ett synfel sedan tidigare.


Operation

Att operera sig bör övervägas noga, eftersom det medför risker samt osäkra resultat. Operationen görs genom att antingen rekonstruera formen på ögonglobytan eller genom att lägga till en lins i ögat. Att operera sig rekommenderas vanligtvis inte förrän din syn har stabiliserats, vilket kan ta upp till 5-10 år. Der är viktigt att den som överväger att operera sig för sin syn värderar kostnaden, riskerna samt de osäkra resultaten.