Vad är terminalglasögon?

- och vad är de bra för?

Arbetskulturen och arbetsmiljöerna har förändrats mycket under de senaste årtiondena. I dag arbetar de flesta av oss framför skärmar cirka 8 timmar om dagen. Tillsammans med uppkomsten av nya arbetsvanor har det dykt upp arbetsrelaterade hälsoproblem som tidigare var mindre vanliga. Arbete framför en dator kan leda till ansträngda ögon, huvudvärk nacksmärta och kan till och med leda till sömnlöshet.

Ergonomisk arbetsställning och en korrekt inställd datorskärm är viktiga faktorer för dem som arbetar hela dagen framför datorn. I många fall är det dock en synfel som orsakar problem. En del av dessa problem kan förebyggas genom att använda speciella glasögon som är utformade för personer som tillbringar mycket tid framför skärmarna, så att investera i ett par terminalglasögon kan vara en bra idé.

Vad är terminalglasögon och hur fungerar de?

Terminalglasögon är kort sagt glasögon för datorarbete. Det finns många olika typer av terminalglasögon på marknaden och det är viktigt att välja ett par som passar dina individuella behov.

Terminalglasögon kommer med en enda styrka och kan även finnas med progressiva linser.

Linserna i de progressiva terminalglasögon har en högre förstoringsgrad i botten än i toppen. Detta för att minska den så kallade konvergensstress som kan uppstå när du tittar på en skärm. Konvergensstress innebär att dina ögon måste arbeta hårdare än vanligt för att fokusera på skärmen, vilket kan leda till ögonstress, huvudvärk och till och med nacksmärta.

Terminalglasögon med enkelstyrka är perfekta för dem som vill använda sina läsglasögon när de arbetar. Många använder sina vanliga läsglasögon för datorarbete, men detta är inte idealiskt eftersom läsglasögonens linser inte är utformade för att skydda ögonen från skadligt blått ljus. Terminalglasögon fungerar som läsglasögon med ett så kallat blått ljusfilterskikt på glasögonen som hjälper till att minska det skadliga blå ljuset som kommer från skärmar.

Terminalglasögon med eller utan styrka

Hos Luxreaders hittar du terminalglasögon med eller utan styrka i de mest trendiga formerna och färgerna, vilket ger dig möjlighet att skydda dina ögon även om du inte har problem med synen. För att veta om du behöver terminal glasögon med styrka eller utan styrka rekommenderar vi att du gör vårt virtuella syntest. När du har hittat rätt styrka för dina terminalglasögon är det dags att välja ett par som passar din stil. På Luxreaders har vi ett brett utbud av snygga terminalglasögon i olika former och färger. Prova våra terminalglasögon med vårt virtuella prov så att du kan vara säker på att terminalglasögon du beställer passar perfekt för dig! Och om du inte är säker på vilken form eller färg som passar dig bäst kan du få ett svar på 2 minuter genom att gå igenom vår virtuella stilguide!

När behöver du terminalglasögon?

Om du arbetar hela dagen framför skärmar är det viktigt att skydda ögonen från det skadliga blå ljuset från skärmar. Terminal glasögon kan också vara en bra investering om du tillbringar mycket tid med att titta på skärmar även på fritiden. Om du gillar att spela videospel, titta på tv eller använda din telefon under långa perioder kan det vara en bra idé att skaffa ett par skärmglasögon för att skydda dina ögon.

Vad är skillnaden mellan terminalglasögon och läsglasögon?

När det gäller korrigerande glasögon förväxlas ofta terminalglasögon och läsglasögon. Den främsta skillnaden ligger i deras avsedda användning. Läsglasögon är utformade för aktiviteter på nära håll, till exempel läsning, medan skärmglasögon är optimerade för skärmanvändning på avstånd (till exempel att titta på tv eller använda en smartphone). Läsglasögon är särskilt utformade för att korrigera närsynthet och förbättra synen för små bokstäver, och de har vanligtvis inget filter för blått ljus och bör inte bäras när man använder skärmar. Terminalglasögon har dock också ytterligare funktioner för att minimera de negativa effekterna av skärmtid, till exempel beläggningar som filtrerar blått ljus. Terminalglasögon  och läsglasögon tjänar alltså olika syften, där skärmglasögon är mer inriktade på användare som ofta stirrar på skärmar under längre perioder. Det viktigaste att komma ihåg är att vanliga läsglasögon inte lämpar sig för skärmanvändning.

Hur väljer man rätt terminalglasögon?

När du väljer terminalglasögon är det viktigt att ta hänsyn till dina specifika behov och vilken typ av skärm du använder dagligen. Kontrollerar du ständigt din telefon eller spenderar du den mesta av din skärmtid på en dator? Om du vid sidan av arbetstiden tillbringar mycket tid på skärmen på mindre enheter kan blåljusglasögon vara ett perfekt val för dig. Ett annat viktigt övervägande är komforten - se till att glasögonen sitter bra och inte är för tunga eller trånga i ansiktet. Dessutom kanske du vill tänka på stilen - de flesta terminalglasögon finns i olika ramformer och färger. I slutändan är det viktigt att välja terminalglasögon som bäst passar din individuella livsstil och dina skärmvanor.

Hur vet du om du behöver terminalglasögon?

Många personer inser inte att de behöver terminalglasögon förrän de börjar få symptom som huvudvärk, sömnlöshet, torra ögon eller suddig syn. Terminalglasögon kan dock också bidra till att förhindra långsiktiga skador på ögonen, till exempel datorseende syndrom eller digital ögon belastning. Om du upptäcker att du ständigt kisar eller tappar fokus när du använder en skärm eller om du upplever suddig syn efter skärmanvändning kan terminalglasögon hjälpa till att lindra dessa symtom. Det är också viktigt att notera att det kanske inte räcker att bara justera inställningarna på skärmen eller ta täta pauser för att skydda din syn. Att investera i terminalglasögon är ett bra sätt att minska exponeringen för blått ljus och skydda dina ögon från långsiktiga skador. Du kan och använda terminalglasögon utan synfel.

Hos Luxreaders kan du hitta terminalglasögon för blått ljus utan styrka och upp till styrka +3,5. Det innebär att både barn och vuxna kan använda våra blåsljusglasögon. Om ditt barn för närvarande inte behöver blåljusglasögon med styrka har det fortfarande möjlighet att använda skyddsglasögonen när det spelar på datorn, iPad eller mobiltelefonen, så att ögonen utsätts mindre för det blå ljus som de utsätts för i vardagen.

Du har rätt att få terminalglasögon av din arbetsgivare...

Arbetsgivaren är enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS1998:5) skyldig att köpa terminalglasögon - om resultatet av en ögonundersökning tyder på det - till anställda som arbetar framför en skärm. Arbetsgivaren ansvarar även för att täcka kostnaden för ögonundersökningen.

Är du som arbetsgivare intresserad av ett bra erbjudande om terminalglasögon?

Som arbetsgivare vill du förmodligen skapa de bästa ramarna för dina anställda, så att de kan ge sitt bästa varje dag! Hos Luxreaders får du möjlighet att investera i en hälsosam och bekväm arbetsplats genom att erbjuda terminalglasögon till dina anställda. Med ett skräddarsytt erbjudande av terminalglasögon kan du sprida glädje bland alla anställda, på hela arbetsplatsen. 

På Luxreaders är vi övertygade om att du kommer att hitta de terminalglasögon som passar bäst för dina behov och dina utsikter! Våra terminalglasögon  finns med styrka och utan styrka. För våra bågar erbjuder vi högkvalitativa material som acetat, metall och gummi. Alla våra material produceras som lätta ramar som ger dig bekväma men hållbara glasögon. Vårt hantverk och våra subtila mönster garanterar att vi har skräddarsytt våra ramar för att personligen passa dig. Vi förstår att det är svårt att skära ner på skärmtiden - därför har vi gjort en prisvärd lösning med våra terminalglasögon för blått ljus! Om du ännu inte har skvalpat in den fantastiska känslan av att unna dig ett par av våra glasögon - du har en fantastisk upplevelse som väntar dig! Gör som fler än våra +30 000 nöjda kunder och beställ ett par Luxreaders i dag.